Желаещите да се ваксинират в цялата страна са хиляди, опашките са много. Обмисля се и утре до края на деня да продължат да работят т.нар. зелени коридори за ваксиниране. Това заяви на брифинг пред Александровска болница министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът каза, че до края на деня ще даде указания на всички РЗИ в страната, там където опашките продължават, и в късния следобед да има готовност за разкриване на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове. Идеята е всеки български гражданин, който иска да бъде ваксиниран, да получи ваксина. Министърът гарантира, че има достатъчно количества ваксини.

Директорът на Александровска болница Борис Богов каза, че в лечебното заведение има два ваксинационни центъра, от утре ще бъдат разкрити още четири. От сутринта през тях са минали 56 човека. От 27 декември досега в Александровска болница са ваксинирани около 1500 души. По списък се очакват още 400 човека. Различното от останалите болници е, че в Александровска болница е създадена организация за т.нар мобилни екипи, които по заявка от различни организации ще ваксинират желаещи по места, съобщи Бонев.

По думите на министър Ангелов изборът на ваксини е възлов момент в стратегията по ваксинация. Хората ще могат да избират, когато започнат да идват регулярните количества ваксини. От 3 март сме създали възможност за електронна регистратура, ще могат да се избират места за ваксинация в тези 318 ваксинационни кабинета, разкрити в страната и също да се посочва предпочитана ваксина, каза министърът. Той каза, че всички ваксини, с които се извършват ваксинациите, предпазват на сто процента от развитие на тежко протичане на заболяването и хората трябва да са спокойни.

Министърът каза още, че личните лекари могат да избират кога да започнат ваксинациите. Организацията вече е създадена. Националният рамков договор е подписан. Готови сме с мобилните екипи, те и сега работят на различни места в страната, посочи здравният министър. Той съобщи, че се водят преговори с центровете за Спешна помощ, които също да се включат във ваксинацията.