Съорганизатори на проявата са кметовете на община Ямбол - Георги Славов и на Тунджа - Георги Георгиев, съобщи БТА.

Във фестивала участват 74 групи, от които десет детски и девет чуждестранни - от Полша, Русия, Молдова, Гърция, Македония и Южна Корея.

Мотото на тазгодишната "Кукерландия" е "Когато фестивалът е живот". То отразява пълнокръвния живот на древните кукерски традиции в този край и е свързан със Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили и посрещането на пролетта, отбелязаха организаторите.

По-рано в градския парк се състоя детски фолклорен празник под наслов "Аз съм кукерче", а в художествената галерия "Жорж Папазов" бе открита изложба "Видения" на фотографа Александър Иванов.

Основното събитие на фестивала - Парадът на маскираните, ще се състои в два последователни дни - на 25 и 26 февруари, и ще започне с общоградско кукерско хоро.

По време на състезателното дефиле пред публиката и журито ще се представят всичките участващи групи от страната. Акцент на празника е международният фотографски конкурс "Кукерландия - 2017". От изпратените 428 произведения от наши и чуждестранни фотографи са избрани 40 фотоса от 28 автори, които в събота ще бъдат представени в изложба.

Гигантските кукерски маски се наложиха като разпознаваем символ на ямболския фестивал. Триметровите съоръжения заеха своя алея в градския парк.

На открити базари се предлагат ръчно изработени сувенири и украшения; местни производители на вино, млечни и месни храни предоставят за дегустация и продажба своята продукция.