В България няма групи, които биха се възползвали от откритото рекордно количество незаконно оръжие, то вероятно е предназначено за навън - това коментира старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов пред радио "Фокус".

Той уточни, че използването на автоматично оръжие в България е рядко през последните години и откриването на подобно количество не се е случвало от 90-те години насам.

"Прави впечатление, че е открито огромно количество автоматично оръжие и спусъци от гранатомети. Тоест, това не е просто оръжие за криминална група, която прави обири и въоръжени грабежи. Това изглежда като нещо много сериозно и не е ясно в крайна сметка, дали не става дума за канал за терористична група", добави експертът.

Той определи проведената акция, в която държавата е платила за част от оръжията, като контролирана доставка, като правилен ход, защото по този начин разследващите достигат до много квалифицирана криминална група.

"Важно е да се уточни дали оръжията са произведени в България или са внесени отвън", каза още Безлов и добави, че такива автомати се произвеждат също и в Централна Европа.

Междувременно стана ясно, че бивши служители на завод "Арсенал" са свързани с откритита друга голяма незаконна оръжейна пратка и печатница за фалшиви документи - в Казанлъшко. Част от групата е задържана в момент на сделка. Разследващите твърдят, че най-вероятно част от оръжието е изнесено от завод "Арсенал" на части.

"И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод "Арсенал", но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи", посочи началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Експерти коментират, че задържаното количество нелегално оръжие говори за схеми, действали с години.

"Цевите и кутиите на стрелковите оръжия са под режим. Имат фабричен номер, който се завежда в производствения цех", каза Станчо Петков, експерт по въоръжението.

Георги Маринов, който е вещо лице по оръжия и боеприпаси в съда посочи, че е възможно това да е сделка с държави, които не се интересуват от произхода и допълни, че автоматичните калашници не са за масова употреба, а картечните пистолети "Скорпион" може да се използват успешно за терористични цели.

Засега не е ясно на колко от задържаните прокуратурата ще повдигне обвинения. От ръководството на завод "Арсенал" отказаха коментар за акцията и заявиха, че все още не са получили официална информация от разследващите.