На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол за съществуването на т.нар. Микенска Тракия са се натъкнали археолози в Родопите.

"Става дума за крепостна стена в характерния за 13-11 век пр. Хр. "циклопски градеж", с който са градени знакови обекти като Троя, Микена, Тиринт - центровете на т.нар. Микенска цивилизация", каза проф. Николай Овчаров, един от първите проучватели в района на село Бенковски, предаде БТА.

Той допълни, че според теорията, тракийските царе от времената на Троянската война са имали резиденции с "циклопски градеж", но досега е нямало достатъчно доказателства.

"Ето че сега, тук, в сърцето на Родопите, попаднахме на стена, за която няма съмнение, че е градена по този начин", подчерта Овчаров и допълни, че в България има само един пример за "циклопски градеж" и това е Небет тепе в Пловдив.

Обектът в района на кирковското село Бенковски е открит при частни разкопки от екипа на доц. Здравко Димитров, който от началото на октомври работи по хипотеза за наличието на Тракийска царска резиденция от 4-1 век пр. Хр. Тезата му е основана на база откритията през последните години в периметър от няколко декара.

Сред тях са двоен гроб на аристократка и накити от 4-3 век пр. Хр., архитектурен комплекс със сгради с представителни функции от същия период и откритата преди по-малко от месец каменна стена от същия период, обединяваща всичко в едно пространство и на отстояние само на няколко метра от "циклопския градеж". "Вероятно става дума за тракийска резиденция още от онези времена, която е продължила да функционира и през първо хилядолетие пр. Хр.", каза още проф. Овчаров.