Раннохристиянска църква беше открита в гората край брезовското село Свежен. Това се случва при обход на горски служители, които виждат следи от иманярски набези. Археолозите, които идват на място, констатират, че храмът е от началото на 5-и век след Христа, съобщи БНТ.

Църквата се намира навътре в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, но не и на иманярите. Открита е съвсем случайно от лесничей, който маркирал дървета.

С него бил и Димитър Копаранов.

"Отгоре слизаме и той отдалеч видя, защото ние го знаем местността тук, че е могила, обаче отгоре като видя разкопките и вика - тук става нещо. Тук спряхме и установихме, че иманярите са разкопали доста работи", каза Копаранов.

Веднага подали сигнал в кметството, а кметът извикал археолози.

"Дойдохме, видяхме на място, че става въпрос за една сравнително ранна църква, вероятно от началото на 5 век след Христа", каза археологът от НИМ Мартин Христов.

Църквата е с неголеми размери

"Вътрешната дължина е 11 м., ширина 6 м., изградена е от ломени камъни с калова спойка. Ясно е видима абсидата, иманярите са извадили в резултат на тяхната дейност и много от покривните керемиди и част от подовите тухли, което означава, че са пробили и пода на самата църква", обяснява Христов.

По данни на свещеник от Свежен от 30- те години на миналия век в района е имало седем църкви.

"Той показва седем места, които са показани и с разстояния и с посока при откриването на тази църква, този храм в гората ние го наложихме на топографска карта и отговаря на едно от тези места", каза кметът на Община Брезово и бивш кмет на Свежен Христо Енков.

За да се запази храмът и да стане част от туристическата карта на селото, на ход са институциите.