Откриха труп на мъж в блок в София поне месец след смъртта му. Непоносима миризма във входа накарала съседите му да проверят дали всичко е наред, съобщи NOVA.

Мъжът живеел сам, нямал близки и имал особен характер. Затова и известно време никой не забелязал липсата му. 

"Заради мерките, въведени в страната заради коронавируса, родителите ми, както и другите възрастни хора, които живеят в блока, не излизаха от домовете си. Около месец и половина идвах, за да им нося храна", разказа Александър - един от хората, опитали да отворят апартамента - който дошъл на посещение при родители си, които живеят в блока.

Неколкократно опитали да потърсят съдействие от институциите. Звънял на телефон 112, както и в полицията, и на Гражданска защита. От там обаче им казали, че по Закона за етажната собственост апартаментът може да бъде отворен само от домоуправителя, но не и от органите на реда. За да се отзоват, трябва да бъде подаден сигнал за открит труп.

Така живеещите в блока решават да повикат ключар, който да отвори апартамента. Опитите му обаче били неуспешни, тъй като нямал нужните инструменти. Другите ключари, на които се обадили, отказали да отворят апартамента, когато разбрали, че в него има труп. 

Изпаднали в безизходно положение, Александър и двама съседи на мъжа, разбили прозореца на терасата и влезли в апартамента на мъжа. 

След това отново подали сигнал до тел. 112. На място пристигнали екипи от 6-то РПУ, Бърза помощ и Следствена служба. На трупа ще бъде направена аутопсия, за да се изясни дали мъжът е починал от естествена смърт или е станал жертва на убийство.