На територията на Затвора в Плевен при обработка на земеделска земя за есенниците, е намерена археологическа находка - глинено гърне, пълно с монети от периода преди 1877 година, съобщи директорът на затвора Иван Петков.

По всяка вероятност притежателите са заровили имането в периода от 1877 година, при обсадата на Плевен, коментира още Петков.

"Намереното съкровище е значително по рода си за периода на 19 век", заяви за БТА д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

"Откритата делва е пълна със 7 500 сребърни турски монети от 19 век, така наречените акчета. Според мен е значително съкровище за периода, но е много рано да се говори по-конкретно за находката", каза д-р Попов.

Според него по всяка вероятност то е свързано с инцидентно укриване, като е закопано на 30 сантиметра дълбочина на място, където няма данни да е имало постройка. Кога е закопано е трудно да се каже, тепърва специалистите на музея ще обработват монетите, за да се види от кой период са.

Двама специалисти от музея са ангажирани веднага след като е открито съкровището с неговото събиране и документиране, каза директорът на РИМ.