В местност край село Арда е намерен труп на убита мечка, съобщиха от РИОСВ - Смолян. Откритото мъртво животно е с GPS нашийник, по който може да се съди, че това е мечката, предизвикала паника сред жителите на Арда след поредица от нападения на обори в пределите на самото село.

Маркираният хищник е намерен в дере на около 50 метра от последните къщи на селото. При първоначалния оглед е установена рана в областта между гърдите и корема. Мечката е убита преди да е пристигнал отговор на отправеното искане до Министерството на земеделието да се отстреля проблемният екземпляр.

В района, където е намерен трупът, не са забелязани двете малки мечета, с които е видяна тя при последните нападения в селото. Трите мечки са срещнати преди дни и от група туристи, слизащи по екопътека от панорамната площадка край с. Могилица.

GPS нашийникът е спрял да изпраща сигнали в неделя. Това е същата мечка, която през септември бе уловена с примка, упоена и транспортирана до друг район на Родопите заедно с едно от малките мечета. При улавянето избягало второто мече. Десетина дни по-късно маркираната мечка се завърнала около Арда и Могилица, където намерила и второто си малко.

Според експерти от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян мечката е била особено агресивна, тъй като при улавянето счупила всичките си зъби, опитвайки се да разкъса примката.

От началото на септември са потвърдени общо осем щети, нанесени от мечки при нападения в района на селата Арда, Горна Арда и Могилица, уточняват от РИОСВ.

За четири от нападенията е потвърдено, че са извършени от маркирания с GPS нашийник екземпляр.