Разпоредена е проверка във Врачанския затвор, където бяха открити части от пистолет. Експертиза ще установи дали всички те съставляват в цялост годно оръжие, или не. Случаят е обезпокоителен и недопустим, каза правосъдният министър Цецка Цачева, съобщава Дарик.

По повод случая с откритите части от пистолет, правосъдният министър смята, че той е сигнал за "неизпълнение на служебни задължения от длъжностните лица, които са допуснали подобно внасяне".

"Къде са открити частите на пистолета, не мога да коментирам, защото в момента се извършват съответните действия от полицията, под ръководството на прокуратурата", каза още тя.

В Стара Загора Цачева връчи сертификати на магистрати, полицейски служители и социални работници, които завършват обучение на тема "Права на децата, специализация по младежко правосъдие за професионалисти в България: Обучение за специалисти, провеждащи изслушвания на деца".

Това е последното обучение, организирано от Министерството на правосъдието съвместно с Международния институт за правата на детето в Швейцария по проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В рамките на 5 дни, в Стара Загора, 19 магистрати, социални работници и полицейски служители от Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра и Кърджали бяха обучавани по отношение правото на детето да бъде изслушвано и техники за изслушване на непълнолетни.

"Аз гледам на обучените колеги като посланици, които ще предадат своя опит на останалите, когато се завърнат на работните си места", обясни министър Цачева.

Електронните гривни за контрол на рисковите групи за избягване на правосъдието ще влязат в употреба по-рано от предвидения по проекта срок- началото на ноември, обеща министър Цачева. Т.нар. гривни са 250 и по думите й са недостатъчни, за да се гарантира сигурността на всички, които работят на външни обекти или на онези, които са в отпуска за добро поведение по време на изтърпяване на наказанието си.

"Тези устройства ще гарантират сигурност и ще освободят човешки ресурс от ГДИН, какъвто не е достатъчен", добави Цачева и за пореден път отрече, че с нея са водени разговори за номинацията й като конституционен съдия или дипломат.