Международната високотехнологична отбранителна компания Elbit Systems организира в София Ден на индустриалното сътрудничество.

Събитието бе открито от посланика на Израел в България Ирит Лилиан, а в него взеха участие представители на български частни и държавни компании от сферата на отбраната и технологиите, представители на референтни институции и висшия мениджмънт и експерти от международната високотехнологична отбранителна компания.

Представени бяха възможностите за индустриално сътрудничество с българския бизнес и опит и способности в областта на предстоящия проект в Бъклгария.

По време на събитието бяха проведени и директни работни срещи с представители на български компании, които имат интерес да си сътрудничат с компанията при евентуално изпълнение на проекта за придобиване на нови бронирани машини за сухопътните войски на Българската армия.

Снимка: Официален сайт

Търсейки стратегически партньори в България, с които да си сътрудничи в дългосрочен план, компанията се базира на своя успешен опит в индустриалното партньорството с местни компании, трансфера на "ноу-хау" и технологии и създаването на местни бази за производство, интеграция и монтаж, реализирани в редица страни по света.

Elbit Systems търси партньорство с български компании в контекста на програмата на Българската армия за придобиване на нови бронирани машини. Компанията вярва, че това би било и добра основа за създаване на възможности за местния бизнес за последващ износ на продукти, произведени в България.

Компанията е световен лидер в областта на производството и интеграцията на куполи (вкл. и дистанционно управляеми) за бронирани машини и дистанционно управляеми оръжейни системи, с над 30 години опит в сферата и десетки успешни проекти по целия свят, вкл. в редица страни, членки на ЕС и НАТО.

Само за последните няколко години Elbit Systems участва в редица програми, в които доставя и интегрира такава техника, сред които са:

Дистанционно управляеми куполи с 30 мм оръдие на бронирани машини MOWAG Piranha IIIC 8X8 за Белгийската армия;

Дистанционно управляеми куполи с 30 мм оръдие, интегрирани с ракети Spike, на бронирани машини STEYR PANDUR II 8X8 за Португалските военноморски сили;

Дистанционно управляеми куполи с 30 мм оръдие, интегрирани с ракети Spike на бронирани машини Patria AMV 8X8 за армията на Хърватска;

Дистанционно управляеми куполи с 30 мм оръдие на бронирани машини IVECO 6X6 (APC) и дистанционно управляема оръжейна система 12.7/7.62 mm за Бразилската армия.