Продължава да спада раждаемостта в България, като отново за 2021 новородените българчета са под 60 000. По данни на Националния статистически институт през миналата година са родени с 1673 бебета по-малко - те са общо 58 393.

НСИ отчита, че през последните 25 години постепенно се е покачвала възрастта на жените, които раждат за пръв път. Средната възраст на майките при раждане на първо дете е 27 години.

По данни на съсловната организация българската здравна система разполага с 4000 акушерки, което е два пъти по-малко от необходимото.

Дефицитът на тези специалисти се усеща още повече през последните две години, когато акушерки се включиха в медицинските екипи на ковид отделения, припомниха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която поздрави акушерките за празника. Пред управляващите стои тежката задача да предприемат конкретни стъпки за поощряване на раждаемостта и за увеличаване на броя на работещите акушерки, посочват от съсловната организация.

От асоциацията благодариха на колегите си за високия професионализъм и за всеотдайността, с които "посрещат новия живот" в условия на продължаваща пандемия. "С вашата благородна мисия, неуморен труд и самоотверженост доказвате всеки ден, че, колкото и да е трудно, Животът и Доброто намират път и дават надежда и перспектива за по-хармонично бъдеще", се допълва в поздравлението за Бабинден.

Навръх Бабинден по стар стил, който обаче е традиционно предпочитан от акушерки и гинеколози за отбелязване на празника, в "Майчин дом" се проведе традиционният ритуал "Измиване на ръце", а специалисти от лечебното заведение бяха отличени.

"Традиционният ритуал е езически и представлява завършек на Коледните празници. В България се празнува от незапомнени времена, но в този си вид се празнува от 1951", разказа пред БНТ д-р Димитър Божилов, който е с 35 години стаж в майчиното и детско здравеопазване. От началото на 2022 г. в "Майчин дом" са проплакали 172 новородени, а за 2021 ражданията са 3150.

Снимка: БТА

И той потвърждава тенденцията за покачване на възрастта на майките, които раждат за първи път.

Снимка: БТА

"Тенденцията е покачване на възрастта на майките поради всеобщото желание за реализация, възможностите за намиране на добра работа и сериозни доходи", обясни лекарят.

През днешния ден в болницата вече има родени бебета и предстоят още 7 раждания.

Снимка: БТА

Според д-р Ния Кирчева, специалист по акушерство и гинекология, у нас равнището на родилната помощ съответства на световните тенденции. Д-р Кирчева акцентира още, че бременните жени могат да се ваксинират срещу коронавирус с иРНК ваксина, цитира я БНР.