Отказът за спешно кръвопреливане, който е получил цирковият доайен Стоил Данаилов от лекарите във Военномедицинска академия, е заради диагностично-лечебния алгоритъм за лечение на анемии и хеморагични диатези, определен от НЗОК. Това съобщиха от лечебното заведение в отговор на запитване на Dir.bg по повод скандалния случай от 11 септември.

Тогава цирковата артистка, известна като Жената-каучук, Сирма Добрева отвела по спешност във Военномедицинска академия колегата си - легендарният цирков артист Стоил Данаилов.

В продължение на три часа двамата обиколили няколко кабинета във ВМА - невролог, коремен хирург, кардиолог и хематолог. 76-годишният артист изпитвал обща слабост - оказало се, че хемоглобинът му е паднал до ниската стойност 73. Хематологът д-р Антония Недева обаче отказала прием за спешно кръвопреливане.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски е разпоредил проверка по случая, при която е констатирано следното:

На 11.09.2018 г. в 18.20 часа Стоил Данаилов е бил доведен от близки в Спешен терапевтичен кабинет на Спешното отделение на МБАЛ – София към ВМА с оплаквания от световъртеж и обща отпадналост. В кабинета той е бил приет от дежурния терапевт, който е извършил преглед и незабавно е назначил клинично-лабораторни изследвания.

От прегледа на терапевта е констатирано добро общо състояние и стабилни хемодинамични показатели, без данни за остър коронарен синдром. Веднага след излизане на резултатите от лабораторните изследвания, по повод на установен анемичен синдром и във връзка с горните оплаквания, дежурният лекар е назначил консултация с невролог и хематолог.

Консултациите са регистрирани последователно в 18.52 часа - от невролог и в 19.30 часа от хематолог. От консултацията с невролога - няма данни за остър неврологичен проблем. Хематологът е установил наличие на астено-адинамичен и консумативен синдром и лабораторна констелация за желязодефицитна анемия с ниво на хемоглобина – 73 г/л.

В изпълнение на клиничните стандарти за диагностициране и лечение на желязодефицитна анемия, с цел изясняване произхода на такъв тип анемия, пациентът е бил насочен за консултация с коремен хирург и гастроентеролог, с оглед изключване на активно кървене от гастро-интестиналния тракт и остър хирургичен проблем. В спешен порядък е проведена консултация с дежурния хирург, който не намира данни за остро кървене от гастро-интестиналния тракт и остър хирургичен корем.

Съгласно диагностично-лечебния алгоритъм за лечение на анемии и хеморагични диатези, определен от НЗОК, хемотрансфузия (кръвопреливане) по спешност се извършва при ниво на хемоглобина под 70 г/л. В резултат на извършените консултации и във връзка с горепосоченото не е било назначено кръвопреливане по спешност, уточняват от ВМА.

Пациентът е бил насочен за планово уточняване на причината за анемичния синдром. Назначена е перорална заместителна терапия и е била дадена препоръка за контролно изследване на кръвната картина и преглед в хематологичен кабинет.

След отказа от ВМА, Стоил Данаилов е настанен за лечение във Втора градска болница.

Той е един от доайените на цирковото изкуство у нас. Завършил е ВИФ, а коронният му номер в цирка е т.нар. перш върху глава. Балансът се изпълняваше от него и на стари години. Публиката се възхищаваше на номера, при който две-три акробатки стигат почти до купола на цирка, катерейки се по дълга метална тръба, закрепена на челото на цирковия артист.