Общините са едни от най-големите работодатели и техните предприятия също трябва да бъдат обхванати от мярката 60/40, заяви кметът на Кърджали и зам.-председател на НСОРБ Хасан Азис, предаде bTV.

Такова предложение ще бъде направено пред централната власт.

Според проучване на Националното сдружение на общините в Република България кризата с коронавируса е засегнала изключително силно селищата у нас. Данните показват, че има спад от 41% в собствените приходи за периода между началото на март и края на април при 217 общини от 265 или 82% от общините в страната. Експертите прогнозират, че за периода до края на май загубите ще са над 200 милиона лева. Резултатите от проучването ще бъдат представени на министъра на финансите Владислав Горанов.

"Въпреки всички трудности, трябва да бъдат поздравени всички представители на местната власт от най-долното стъпало в йерархията до кметовете, затова че са успели да бъдат близо до хората и в условията на социална изолация", заяви Азис.

Образованието заслужава адмирации за начина, по който се е провеждало дистанционното обучение. "Те показаха гъвкавост, от която трябва да се поучим", смята Азис, който казва, че това трябва да е основа за разширяване на иновациите в тази сфера.