София обявява грипна епидемия от понеделник. Тя ще продължи до 4 февруари включително. Ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София, съобщиха от Министерството на образованието. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

От днес е обявена грипна епидемия и на територията на област Велико Търново. Отменени са учебните занятия във всички училища от област Монтана, както и в 21 от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил.

Поради висока заболеваемост на учениците в 3 училища в област Бургас и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра също са отменени учебните занятия.

Областният противоепидемиологичен щаб в Бургас реши днес  училищата да останат затворени до 31 януари, а епидемията да се обяви от утре - 25 януари. 

В ДГ "Мир" в с. Дунавци, Видинска област, също не се провеждат занимания днес.

Регионална здравна инспекция - Благоевград обявява грипна епидемия на територията и на общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово от понеделник, 27 януари.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения.

Преустановяват се женските и детските консултации.

За последните дни има 10 000 човека заболели, съобщават Регионалния щаб за борба с грипа и ОРЗ.