Началото на учебната година ще бъде присъствено, обявиха преди няколко дни от Министерството на образованието и предизвикаха притеснението на част от родителите, които се страхуват, че коронавирусът няма да е отминал и през септември.

„Най-добрият начин е присъственото училище. Елементите, освен да предаваш знание - на социализация, на това да общуваш няма - как да се получат по друг начин“, заяви обаче тази сутрин ефира на bTV зам.- министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя подчерта, че за да се разсеят страховете на майки и бащи, ще има рамка, в която всяко училище ще трябва да вземе съответните предпазни мерки.

„Когато се дезинфекцира и се взимат всички мерки, мисля, че няма да има основание за притеснение“, допълни Михайлова.

По думите й възможно е часовете да са в блок, което означава, че учениците ще излизат в междучасие в различен период.

На този етап няма еднозначен отговор на въпроса дали учениците ще носят предпазни маски.

"Който иска, може да го направи", поясни Михайлова.

Учителите също сами ще преценяват дали да носят предпазен шлем или маска.

„В някои училища е възможно да се използват само кабинетите, без които няма как да се проведат часовете. Например кабинетът по информационни технологии. Останалите – например по история, могат да бъдат в класни стаи. Тоест да има предвидимост колко ученици в каква класна стая са“, обясни още зам.-просветният министър.

Решението за отмяна на онлайн обучението от новата учебна година е взето на заседание на отрасловия съвет със социалните партньори и работодателските организации.