Новите ограничители около трамвайното трасе на столичната ул. "Граф Игнатиев" са по изискване на пътна полиция. Това обясни проектантът арх. Радомира Методиева за колчетата, които предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи и бяха сравнени с "перки на акули".

"Асоциации може да се правят всякакви, всичко прилича на нещо в нашите измерения", обясни арх. Методиева пред bTV.

Тя добави, че конкурсният проект не е включвал подобни ограничители, но по нашия закон понятието "Споделено пространство" не е дефинирано и законово прието. Затова от КАТ са поискали поставянето на колчета.

На "Солунска" било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати "като места, удобни за сядане" и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна употреба в близост до трамвая.

"Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите", каза още арх. Методиева.

Както е известно, вчера зам.-кметът на София Евгени Крусев, който отговаря за транспорта, хвърли оставка, след като от прокуратурата му повдигнаха обвинение във връзка с ремонта на "Граф Игнатиев".

Днес председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обясни, че обвинението към Крусев е свързано с процедурата по закона за обществените поръчки при избор на изпълнител за ремонта, а не със самия ремонт.

"Ремонтът на "Графа" продължава и то с бързи темпове по наше настояване. Ремонтните дейности ще бъдат приключени качествено и в срок", заяви още Герджиков.