Екипът на дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ изразява несъгласие с отправените твърдения от министъра на културата. БНТ не е прекъсвала програмата си, за да излъчи брифинга на ГЕРБ. Прякото включване на част от пресконференцията беше в рамките на актуален информационен блок от редовната програма на обществената телевизия. Така, както сме правили при други събития, включително на институции като парламента, президента и други политически партии, заяяват от дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ.

Според журналистите на БНТ скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие и затова смятаме, че зрителите трябва да чуят още информация по темата и различни гледни точки.

Законът за радио и телевизия гарантира редакционната независимост на обществените медии и понеже сме сигурни, че министърът на културата познава законодателството, не вярваме, че атаките му са опит за натиск или връщане в годините, които смятахме за безвъзвратно отминали.

По-рано днес служебният министър на културата професор Велислав Минеков заяви, че се натрупват явления, които могат да го предизвикат да поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Причината - обществената телевизия прекъсна два пъти програмата си в събота, за да излъчи брифинг на ГЕРБ. Това стана ясно по време на първия брифинг на министър Минеков. Той съобщи, че ще изпрати писма до БНТ и СЕМ. Брифингът на доскорошната управляваща партия беше излъчен и в ефира на другите две големи телевизии, които са частни.

"БНР и БНТ, както ви е известно, са част от системата за национална сигурност, много добре е описано кога може да се случи такова прекъсване. Тези нарушения започват да стават систематични. Припомням ви за онзи случай, при който предаване на БНР беше прекъснато, също тежко нарушение за системите за национална сигурност във връзка с вашата колежка Силвия Великова - този инцидент остана неразкрит. Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на господин Кошлуков", заяви проф. Велислав Минеков.

От Съвета за електронни медии коментираха, че писмо не са получили, както и че прекъсването на програмата за живо излъчване е по преценка на медията. Допълниха, че изпълнителната власт не може да иска оставки, тъй като директорът на обществената телевизия се избира от СЕМ.