Коли на почти половин милион пробег се продават на тройно занижени от реалните километри. Така те стават по-атрактивни за купувачите. Но могат да причинят сериозни произшествия на пътя и да застрашат живота на участниците в движението.

Стара кола, внос от Дания, изминала 160 000 км според километража й, се продава у нас. Проверка обаче в електронната система на Дания за сервизната история на всеки автомобил показва, че истинските километри на автомобила са 437 000 км, съобщи bTV.

Разследването на журналистката Глория Николова показва, че превъртането на километража не е никак трудно. Цените са от 80 до 300 лв. Колкото е по-евтино, толковао по-лесно се разбира дали е пренавивано. При по-ниската стойност пренавиването ставало за няколко минути, за 300 лв. - за няколко часа, обясни служител в автосервиз.

319 639 автомобила са регистрирани през 2018 г. по данни на МВР. 208 165 от тях са над 10 години. 

екордьорът ни е "Мерцедес" на 1 млн. и 200 хил. км - показваше около 300 хиляди", споделя диагностикът Ивайло Петков.

Понякога, когато се превърта километражът, се превъртала цялата история на автомобила и така изобщо не се разбирало, че има манипулации по автомобила. В Закона за движение по пътищата е разписано - глобата за това деяние е от 2 000 до 8 000 лева. Решението срещу манипулациите в създаване на електронен регистър и у нас. Кога ще се случи това обаче, не се знае.

Не във всяка държава има регистри, които посочват историята на автомобила.

В Англия обаче също може да се направи проверка. Там съществува фирма, която срещу 30 паунда ти предоставя цялата история на колата.