Заплатата на кмета на Перник Станислав Владимиров скочи почти двойно и това предизвика негативни коментари на възмутени граждани. Тази седмица от 2800 лв. месечното му възнаграждение стана 5072 лв. Това е възможно, след като от 2019 г. действат нови правила за определяне на кметските заплати, обвързващи ги с министерските.

"Предложих на Общинския съвет в Перник заплатата да ми се вдигне с много пониска сума от гласуваната", заяви в „120 минути“ по bTV Станислав Владимиров.

"Вкарах докладна за доста по-скромна сума – за 4200 лв. бруто, което щеше да е около 3700 лв. чисто или с около 1000 лв. щеше да е повишението. Общинският съвет реши друго. Най-облагодетелствани ще са ръководството на Общинския съвет, мнозинството е от ГЕРБ. Председателят и двамата му заместници ще взимат около 4800 лв. за около 2 работни дни в месеца“, допълни кметът.

Той подчерта, че преди да стане кмет е имал по-високи доходи, защото е бил народен представител.

По думите му в публичното пространство е тръгнала информация за различна сума на увеличението. Той допълни, че на места е чел как заплатата му надминавала 6000 лв.

„ГЕРБ-Перник, за последните няколко месеца, това беше динствената новина, която успяха да родят, информацията беше фалшива – и за размера, и за технологията, е как е влязла докладната в Общинския съвет. Те не могат все още да преглътнат загубата от изборите“, заяви градоначалникът на миньорския град, който беше избран с листата на БСП.

Той обвини опозицията в Перник, че по никакъв начин не са участвали в решаването на водната криза и тази с разпространението на COVID-19.

Владимиров посочи, че е срещнал подкрепа от съгражданите си, след като заплата е била увеличена.

По-високата заплата гарантира спокойствие на един държавник за това, което е избран, аз не трябва всеки ден да мисля как да осигуря семейството си – трябва да мисля как да развивам моя град. С всичките си действия в края на мандата ще направя така, че хората да ми дадат висока оценка“, допълни той.

Кметът на Перник уточни, че при по малко приходи по време на пандемията, дългът на общината значително е намалял, а проектите са продължили.

Относно водния режим в града Станислав Владимиров обясни, че най-вероятно до него се е стигнало от човешка глупост и безхаберие.