От 1 октомври 2020 г. новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Това гласуваха народните представители с окончателно приетите промени в закона за българските лични документи. Също така международният паспорт вече ще може да е с валидност от 5 или 10 години.

На децата до 18-годишна възраст ще се издават международни паспорти със срок на валидност 5 години, след тази възраст паспортът става с валидност 10 години.


МВР трябва да осигури необходимите технически и програмни средства за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г.

Текстът мина в преходните и заключителни разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и чужди въоръжени сили. Чрез него се правят поправки в Закона за личните документи.

От ГЕРБ обясниха, че са използвали този закон, защото и с него се предвижда въвеждане на нови документи - от януари догодина служителите на НАТО, пребиваващи у нас, също е трябвало да получават карта за пребиваване. Правителството обаче не е одобрило тези нови образци.

Основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръчка, който бе открита в средата на тази година от МВР, обясни зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той гарантира, че срокът ще бъде спазен, като се очаква поръчката да приключи до средата на следващата година, тъй като през втората половина на 2020 г. се очаквал сериозният пик на подмяна на лични документи.

Също така се разбра, че български личен документ ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата или чрез куриерска фирма.