Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. Към момента заразата не е овладяна. Четири вида заповеди ще влязат в сила след 24,00 часа. 2069 са случаите на заразени от коронавирус у нас. 

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Изтече срока, който беше обявен за извънредно положение. В същия ден беше обявен Закона за здравето, което ни дава право да обявяваме противоепидемични мерки и ние се възползвахме, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че тези мерки трябва да продължат да се прилагат. Правителството смята, че COVID - 19 представлява опасност, заяви Кирил Ананиев. 

Мотивите

На първо място причинителят на заболяването има неизяснен произход. Пътищата на разпространение не са открити. COVID - 19 се развива в целия свят. Заболяването води до тежко протичане на лечението особено за хората над 60 години. Огнищата са разпространени в цялата страна. Такива огнища има в домове за възрастни хора и деца с увреждания. Няма едно мнение в научните среди за диагностициране на причините на заболяването. 

Липсва специфично лечение. Няма и разработена специфична имунно профилактика. Това заболяване засегна много медицински персонал.

Предстои здравният министър да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

Заповед с противоепидемични мерки, заповед за преминаване през КПП и съответни ограничения, заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен, заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат.

Има две нови мерки - разрешаваме трансплантациите и вече могат да ходят всички свободно в парковете. Донорите отиват в други държави, където има по-висока заболеваемост. Всеки един кмет е предвидил как да се ходи по парковете, при спазване на дистанция. Всички възрасти имат право на социален живот. 

Според мен една седмица трябва да има над 100 души заболели тогава може да въведем по-строги мерки.

Всичко това, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Всичко онова, което не е разрешено няма да функционира.

Направили сме четири заповеди.

Ограничението за влизане на територията на България от трети страни е забранено, както и на някои страни, където има високи стойности на заболяването. Но задължителната карантина от 14 дни остават на хора влезли от друга държава. Тепърва ще се водят двустранни разговори с някои държави. Предстоят разговори между нашата държава и Гърция, Румъния и Сърбия, за да се изготвят евентуално реципрочни правила за влизане и излизане на територията на държавите, коментира министър Ананиев отговор, свързан с предстоящия туристически сезон.  Имаше разговор между министрите на туризма. ЕК насочва към регионални разговори. Според мен не трябва да отпада 14-дневната карантина. 

На базата на анализа ние преценяваме къде може да затягаме или разхлабваме мерките. Например дадохме възможност олимпийците ни да се подготвят, там където има възможност. Но там, където няма начин няма как да се разхлабват мерките. 

Защо не може в парковете да се сяда, а в заведенията е възможно 

Една от възможностите за разпространение на вируса. Покритието на пейките може да разпространи вируса. А в заведенията трябва да направят дизенфекция на масата и столовете. 

14 дни ще има карантина за всички, които пристигат в България, независимо дали е турист. Това е мое мнение, но се водят разговори. 

При футбола няма да има публика. 

Препоръки към работодателите 

Всички над 60 години в моето министерство работят от вкъщи. Препоръките към работодателите са да се работи дистанционно. 

Мерките, които се обещават в другите мерки имат някакъв срок и не е сигурно дали ще се случат. Ние предпочитаме да вземаме точни мерки.

Детските градини

Предвиждаме да пуснем анкета до родителите да видим каква им е нагласата да пуснат децата си на детска градина. Ние си правим план, но не го обвързваме със заповед. Обявяваме я, когато имаме сигурност. В момента правим алгоритъма за детските градини и тези които отговарят на тези изисквания ще бъдат отворени. Максималният размер на групите ще са от 10-12 деца. В момента около 45% от родителите не искат да върнат децата си в детските градини.

 

Министър Ананиев каза още, че според договор, подписан с Китай за доставка на 1 млн. маски, част от тях са пристигнали и вероятно ще пристигнат още два самолета, които ще докарат останалите поръчани защитни маски. Те ще бъдат разпределени по заявка от регионалните здравни инспекции. Маските са предназначени основно за работещите в административните структури, в регионалните здравни инспекции, в "Гранична полиция", в социалните служби и др. Има и вероятност част от тях да се предоставят на граждани.