С плакати "Оставка" и "Радев вън" групичка протестираща посрещна президента Румен Радев на влизане в пловдивския панаир, където се открива оръжейната изложба "Хемус 2020".

Кортежът на Радев мина покрай тях и влезе в изложбения център. На "Хемус 2020" присъстваха вицепремиерът и министър на отбрана Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Държавният глава в словото си призова правителството да подкрепи родната отбранителна индустрия.

Откриването на изложбата стана на фона на новината, че Министерството на отбраната е изпратило запитвания за още осем самолета F-16 Block 70 до "Локхийд Мартин", а по този повод над Пловдив прелетяха български хеликоптер Ми-17 и два американски F-16.

"Очаквам българската държава да подкрепя още повече тази индустрия чрез облекчени условия за производства и стимулиране на реализацията на продуктите. Очаквам също така, че Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия. Особено съм радостен от факта, че се разширява участието и на българските институти, научни звена и организации", каза Румен Радев.

"В проектите за модернизацията на Българската армия, които започнаха преди няколко години, основна наша цел е да включим като присъствие и участие основно български фирми, което ще допринесе за развитието на българската оръжейна индустрия", каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В отбранителното изложение участват 90 фирми, представени са 18 държави. Част от тези фирми предлагат и оборудване за модернизация на Българската армия.