Това е елегантният начин за решаване на проблемите в едно общество каза той пред бТВ, предаде БГНЕС.
Оставката е много личен акт, отбеляза Велчев, като добави, че думите на бившия министър на правосъдието Антон Станков за имоти на в Гърция , собственост на магистрати, трябва да бъдат придружени с имена.

Няма нарушение да имаш имоти, но трябва да ги декларираш, каза Велчев. Според него напълно е възможно да се стигне да наказание за магистратите, но той не пожела да съобщи докъде са стигнали дисциплинарните производства.

Според него гаф е решението на Висшия съдебен съвет, с което за изпълняващ длъжността ръководител на Районна прокуратура Царево бе назначена Катя Евтимова - прокурорката, която спря досъдебното производство за заменките на магистратите край морето и това трябва да се промени.

Според Борис Велчев прокуратурата трябва да се децентрализира и логичният мандат на главния прокурор е 5 години.

Синхронът напоследък в работата между МВР и прокуратурата, Велчев обясни с това, че Цветан Цветанов е много лесен за работа, защото той е полицай и разбира от работата си. Ние сме демократична държава и аз не намирам нищо ненормално министърът на вътрешните работи да критикува съдебната власт, както може да бъде и обратното, заяви Велчев.

Той не споделя свръхподозрителността, че вървим към полицейска държава. Нито пък приема обвиненията, че се прибира някой бизнесмен, за да се отвори пазар за друг.

По думите му не трябва да има опасения и за един специализиран съд за тежки престъпления, защото там съдиите ще се избират по общия ред, с конкурс, делата ще се разпределят отново на случаен принцип, но различното е по-малката натовареност, която ще дава възможност да се огледат делата и да се реагира бързо. Освен това ще работят хора специалисти по борбата с организирана престъпност. Този съд ще може да планира едно съдебно заседание в много по-кратък срок и знаковите дела ще могат да бъдат изведени, а не да потънат покрай другите редови, заради натовареността на съда, отбеляза Велчев.