По-рано днес от ГЕРБ призоваха лично лидера на левицата Корнелия Нинова партията да вземе решение да поиска оставката на проф. Христов или да го изключи от групата си. Към този призив се присъединиха Обединени патриоти, ДСБ и отделни политици, журналисти и други известни личности, които изразиха възмущението си от думите му.

След спешно заседание обаче социалистите решиха, че изказването на техния народен представител, който защити и позицията на Русия, че Съветската армия наистина е спасила българските евреи, не заслужават той да напусне парламента.

"Напомняме, че далеч по-груби квалификации като „лош материал“, „прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на групата.

Точните думи на Бойко Борисов бяха „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“, а крилатата му фраза за "лошия материал" е още от 2009 година, когато беше цитиран в репортаж от Чикаго да казва на българи: "И вие - милион и половина, дето избегахте... Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям...".  

Жаблянов подчерта, че колегата му Иво Христов вече е поднесъл своите извинения и допълни, че депутатите, независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава.

"В тежките години на Втората световна война българският народ, неговите духовни водачи застанаха в защита на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношението между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване“, каза още червеният депутат.

Той отчете, че БСП е участвала в този исторически подвиг "чрез своите пледставители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар".

„Следователно напълно несъстоятелно е, който и да е било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена както позициите на редица съвременни партии“, изтъкна Жаблянов.

И добави, че от БСП изразяват своето дълбоко безпокойство и несъгласието политическата дискусия в парламента да бъде фокусирана върху периоди от историята, които разделят нацията.

"Очевидно това е търсено, целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност като представители на българския народ е да уважаваме историята и да не е я използваме за ново противопоставяне“, обобщи представителят на левицата.

Самата Корнелия Нинова обаче все още не е коментирала скандала.

Как депутатът от БСП се оправда за "80% са дебелни"


АНКЕТА: Трябва ли да подаде оставка Иво Христов?