Решението на проблема с недофинансирането на пенсионната система е увеличаване на пенсионната вноска. Най-обикновената математическа задача показва това, каза вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пред "Фокус" по повод днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което ще се обсъди реформата в пенсионната система.

Не може с 10 % осигурителна вноска да издържаш пенсии, коментира синдикалистът. По думите му изчисленията сочат, че вноската трябва да бъде вдигната до 40 %, според структурата на трудовия пазар и съотношението между работници и пенсионери.

Според него обаче вдигането на вноската до 40% не е задължително, ако повече хора започнат да работят, т.е. структурата работещи – пенсионери трябва да бъде променена. Не може държавният бюджет да участва с 55% в осигуряването на пенсиите, твърди  Манолов. Той има предвид трансфера от бюджета, с който се покрива недостига на средства за НОИ.

Консенсус по точката за издържането на пенсионната система все още не е постигнат на този етап в НСТС. В края на май увеличаване на вноската поиска и КНСБ.

Според работодателските организации обаче пенсионните вноски трябва да останат същите и не трябва да се променят. В период на криза промяната на всякакви плащания не е продуктивно, обясни председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. "Всяка промяна на каквито и да е вноски – както надолу, така и нагоре в никакъв случай не е полезно за икономиката. Статуквото трябва да се запази до момента, в който икономиката тръгне нагоре и възстанови най-малко БВП на нивото на 2008 г.”, посочи той.

Според него информацията, че бюджетът на страната покрива пенсионните вноски „е една голяма измама”. Той бе категоричен, че бюджетът не внася много вноски.
"Бюджетът е прехвърлил социалните плащания на пенсионния фонд, което не е коректно, бюджетът не си плаща вноските за служителите първа и втора категория труд в МВР и МО и т.н. - така че сметките не са точни”, коментира Данев. "Какво означава държавата плаща? Държавата плаща с парите на данъкоплатците", допълни той.

В момента най-масовите вноски за ДОО (трета категория) са 20.5% за родени преди 1960 г., съответно 15.5% за родените след това (но те имат и вноска за универсален фонд от 5%). Тук не се включват здравната вноска от 8% и по-малките гаранционни вноски и за трудова злополука.
Вноската само за пенсия е 16% (респективно 11% за родените след 1959 г.) като се разпределя между работодател и работник в съотношение 8.9% към 7.1%.