Министерският съвет на днешното правителствено заседание одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здравеопазване в размер на 2 100 000 лв за закупуването на 2500 флакона "Ремдесивир". Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг пред журналисти в Министерски съвет. Той посочи, че стойността на един флакон "Ремдесивир" е 345 евро без ДДС.

До момента в България са получени 2 837 флакона "Ремдесивир", които са били дарени. Тези флакони са разпределени по всички РЗИ-ата в страната. От тях, до 12 октомври, са използвани 978 флакона, допълни здравният министър и уточни:.

"Наличното количество "Ремдесивир" в страната, към 12 октомври, са 1779 флакона. В настоящия момента всички пациенти на територията на България, които се нуждаят от включване към терапевтичните им схеми на лечение на препарата, са задоволени и нямаме нужда, които не могат да бъдат задоволени на национално ниво."

Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.

"По отношение на принципа за разпределяне в страната - всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количествата, които имаме, ако се водим по този разход, ще стигнат за 3 седмици напред", обясни здравният министър.

При недостиг в някоя област лекарството ще се предоставя от съседна. Подобна организация в страната е била създадена за област Бургас преди дни.

"Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение", каза още министърът.

Готовност за още над 8000 болнични легла

Относно ръста на заболели от коронавирус, проф. Ангелов обясни, че следи цифрите със загриженост. Според него на много места мерките не се спазват. Във вторник РЗИ - София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

"Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които да са подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим към настоящите мерки и тяхното спазване. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект", призова министър Ангелов и подчерта, че мерките в страната няма да бъдат затягани.

Здравният министър подчерта, че няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та, няма да се прилагат някакви ограничителни мерки.

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност. Имаме готовност да разкрием при необходимост над 8000 легла. В момента на територията на България имаме 1307 души, настанени в лечебни заведения, и 64 - настанени в интензивни отделения. Има области в България, където има затруднения - Бургас и Благоевград", обясни Ангелов.

За Бургас са взети мерки за осигуряване на допълнителни легла. Относно област Търговище ще има събрание на Областния щаб, които ще вземат решение за въвеждане на допълнителни мерки. В Гоце Делчев работи един пулмолог, който е заразен с коронавирус. От здравното министерство са взели решение да отпуснат допълнителни легла за преструктуриране на отделението.