Нови трима души с фалшиви отрицателни PCR тестове са засечени днес на ГКПП "Дунав мост" при опит да влязат в Румъния, съобщиха от "Гранична полиция".

Тримата мъже от Русе пътували с лек автомобил за Румъния по работа. При проверка на документите им граничните полицаи се усъмнили в истинността на представените PCR тестове за COVID-19. Тримата не били допуснати да излязат от България. След запитване до посочената лаборатория било установено, че не съществуват тестове с тези идентификационни номера, издадени на тримата.

От "Гранична полиция" обясниха, че на документите на мъжете нямало подпис на лекар, а бланката и печатът с името на русенска лаборатория вероятно са били разпечатани на цветен принтер. По случая се води разследване. Предстои извършването на експертиза и доклад на материалите в Районната прокуратура в Русе.

Днес други трима души от Разград бяха засечени с фалшиви отрицателни PCR тестове на 18 декември тази година на граничния пункт. При разследването е извършено претърсване в офис на 34-годишен мъж от Русе, като са иззети компютърна конфигурация и принтер. Предполага се, че той е фалшифицирал подпис на лекар и печат отново на същата русенска лаборатория. Назначени са експертизи.

Работата по случая продължава под ръководството на Районната прокуратура.