Още области в страната преминават в жълтата зона по ниво на заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база. Това показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Новите области с по-висока заболеваемост са Пловдив и Разград. В жълтата зона са областите София-град, София-област, Перник, Враца, Пловдив, Разград, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Останалите области са в зелената зона.

Заболеваемостта от коронавирусната инфекция на двуседмична база в страната е 129 на сто хиляди души население.

По данни от картата за епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за пациенти, заразени с инфекцията, регионът, обхващащ областите София-град, София-област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Монтана и Видин, е в етап едно. Останалите региони са в най-ниския етап - нула, като се очаква до дни два от тях също да преминат в етап едно.

"В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки. Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова.