Осем проби от Габрово и Плевен са със съмнение за коронавирус. Това потвърди ген.-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг от кризисния щаб за борба с коронавируса.

"Текат повторни проби, за да се установи, дали резултатите са положителни или отрицателни. Това ще е известно до средата на деня", поясни Мутафчийски.

За сега четири остават потвърдените случаи на коронавирус в страната. От изследваните вчера проби - 27 във ВМА, 27 в лаборатория в Стара Загора, 20 във Варна всички са отрицателни. В Националната референтна лаборатория са изследвани 171 проби, като осем от тях се уточняват останалите са отрицателни.

Вчера от ВМА са изписани 6 пациенти, които са изкарали своята карантина, очаква се днес да бъдат изписани още 5 човека. Днес ще бъде отворен втори консултативен кабинет към Инфекциозната клиника, съобщи още ген. Мутафчийски.

В света ескалират случаите - последното денонощие над 1500 са новообявените с коронавирус. 1797 са случаите в Италия към 6.00 часа сутринта и вече са 9172, с което Италия излиза на второ място след Китай. В Корея са 7500, Иран - 7161, Германия, Франция и Испания имат над 1000 случаи.

В региона имаме нови случаи в Гърция - 11 и стават 84, в Албания има още 4 и вече са 6, в Босна и Херцеговина са 5, Румъния - общо 17, Северна Македония - 4, Сърбия - 2, от които един нов, Хърватия има 13, и България все още са 4", посочи Мутафчийски.

Той бе запитан също, дали препоръките за затваряне на кината и театрите в страната е разумна мярка и дали исканията за оставка на министър на културата Боил Банов са основателни по повод предложението му.

"Политически решения няма да коментирам. А що се отнася до мерките, които бяха взети за кината и театрите, те са във връзка с грипната епидемия и опасността от коронавируса. Утре грипната ваканция приключва и предстои да се преразгледа решението", коментира ген.-майор Мутафсийски.