Осем нови случая на инфектирани с COVID-19 има у нас. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Общо инфектираните в България са 51, от които двама са починалите.

Във ВМА днес са изследвани 83 проби, шест са положителни, в националната референтна лаборатория са изследвани 51 проби, две от тях са положителни. Сред тях е и тази на пациента от Варна. В морската столица има 12 изследвани, а в Стара Загора - 16. Всички са отрицателни. Във ВМА има настанени 10 пациенти, в белодробната болница - 5, в Пирогов - 1, в Александровска болница - 1, в Плевен - 4, в Габрово - 2 и един във Варна.

Пациентът от морския град е заминал за Бергамо, след което е пътувал за Барселона. После се е върнал до София отново със самолет, и със сухоземен транспорт е пътувал до Варна. След като се е прибрал, веднага се е явил в болница, обясни Мутафчийски. Посочено беше, че заради този пациент държавата ще ангажира голям ресурс, за да установи всички, които са били в контакт с него.

"Спрени са плановите операции, женските консултации, детските ваксинации, свижданията", каза още Венцислав Мутафчийски.

"Апелът е да не се разхождат свободно тези пациенти. Това е, защото имаме 10 пациенти, които си стоят вкъщи, а от ВМА имаме телефонна връзка с тях. Не могат да бъдат приети всички. Трябва да са в средно-тежко или тежко състояние", каза той.

Медицината е основана на доказателства, а не на предположения. Така председателят на Националния оперативен щаб коментира информации за лечение на COVID-19 с различни медикаменти. Парацетамолът е най-големият враг на черния дроб, посочи проф. Венцислав Мутафчийски и обясни, че предозирането може да доведе дори до необходимост от трансплантация.

Професорът призова да се внимава при употребата на лекарства и да се следи активното вещество във всяко от тях, особено при деца. Колкото до по-строгите мерки, които той предложи снощи, стана ясно, че дискутирането по тях продължава, но за да бъдат приети, ще трябва решение на Народното събрание.