Обезопасен е периметърът около кръстовището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Оборище" в столицата, където при изкопни работи е открит стар авиационен снаряд.

Всички сгради в района са евакуирани и обезопасени, включително близко училище и жилищни сгради, които ще останат така до приключване на пълната работа по случая. Това съобщиха от СДВР.


"На място е осигурена охрана и е създаден организационен ЩАБ от органите на МВР, МО и Столична община", допълват от полицията.

Както е известно, при изкопни работи, във връзка със строежа на метрото, е открита 250-килограмова бомба. Това наложи незабавни мерки от страна на полицията.

Вижте всички снимки тук>>> 

"В зависимост от условията ще направим всичко възможно да се справим с обезвреждането на боеприпаса в рамките на деня. Ако не можем, ще бъдете своевременно уведомени", каза пред журналисти зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов за открития боеприпас в столицата.

"Ще продължим утре, ако не успеем днес. Ситуацията е под контрол. Изказвам благодарности към екипите на СДВР и Столична община за бързата реакция и отличната координация. Екипите ни по обезвреждане на боеприпаси пътуват към мястото. Ще направим всичко възможно да проведем операцията при строго спазване на мерките за безопасност. Преди всичко и на първо място са мерките за безопасност. Условията и изискванията ни определят действията ни да се извършват в светлата част на деня", каза още той.

На място военните издигнаха шатра, в която ще се помещава организираният щаб, който ще планира обезвреждането на бомбата.    

Специалисти от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски ще действат по транспортирането и обезвреждането на откритата днес при изкопни работи авиационна бомба в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" № 82. Това съобщават от Министерството на отбраната.

"За отстраняването й ще бъде използвана подемна техника. Военна полиция осигурява ескорт на придвижването и съдейства на органите на МВР за безопасността в района. Към момента на място е осигурена охрана от полицейски патрул от СДВР до идването на експертите, които ще изземат боеприпаса. Невзривеният боеприпас ще бъде разузнат, транспортиран и унищожен на безопасно място", допълват от военното ведомство.

Временно се променя маршрутът на следните линии на градския транспорт:

-Автобусна линия №72 се отклонява през бул. "Драган Цанков", бул. "Яворов",

-Автобусна линия №75 се отклонява през ул. "Гурко", бул. "В. Левски" и бул. "Янко Сакъзов" и по маршрута си.

-Автобусна линия № 213 посока централна гара се отклонява през бул. "Ситняково", в обратна посока маршрутът не се променя.

-Автобусна линия №9 ще движи през ул. "Гурко", бул. "В. Левски", бул. "Янко Сакъзов" и по маршрута си.

-Автобусна линия №280 ще преминава през ул. "Гурко" пред Националния стадион.