Остарели камиони за събиране на сметта в Кюстендил затрудняват извозването на отпадъците. През почивните дни контейнери останаха пълни както в централната градска част, така и в кварталите, съобщи bTV.

Автопаркът на Общинското предприятие "Чистота" е от 80-те години на миналия век.

"Паркът като цяло е много остарял, на зряла възраст са повечето сметосъбирачки. От 7 ч. тази сутрин обаче вече 5 машини са на работа, няма да има проблем", увери кметът на града Петър Паунов.

"Стремим се да обновяваме парка непрекъснато, с колегите от Общинския съвет ще трябва да пренасочим средства за нови машини, защото изпадаме в затруднение", добави той.

По думите му затрудненията са се появили, когато е работела само една сметосъбирачка или две за целия ден и тогава са се появили известни затруднения.

"Общината ни е 1000 кв. км, 70 населени места трябва да бъдат обслужени, изключително големи разстояния покриваме, затова се появяват тежки моменти", обясни кметът.

 "Седем са сметосъбирачките, закупуваме осма, на старо. Една нова машина е 300 000 лв., но и новите се повреждат. Когато машините са над 40 години често са извън строя, чакаме доставка на части и така се получават проблемите", каза още Петър Паунов.

По думите му се работи за промяна като цяло на системата на сметосъбиране и сметоизвозване - повече акценти по разделното събиране и привличане на средства по европейски програми, за да се обнови парка.

"Нужни са минимум пет нови машини сметосъбирачки и отделно контейнеровози поне още три. Отделяме големи разходи за чистене на незаконни сметища, а тези пари могат да бъдат вложени в нова техника", отбеляза кметът на Кюстендил.