Незрящи сигнализираха за градски абсурд в София. Пътна маркировка на ул. "Граф Игнатиев" ги отвежда на сантиметри от трамвайните релси.

И това не е единствената опасност. На няколко места маркировката на улица "Солунска", където скоро приключи ремонтът, ги отвежда директно в сгради и стени, съобщава Нова тв.

Кадър: Нова тв

Пътната маркировка за незрящи може да бъде за информация и за внимание. Плочките за информация са с ивици, които показват накъде да върви човекът с увреждане. А тези за внимание са релефни с полусфери, които сигнализират за опасност. В наредбата за достъпна среда за населението ясно е разписано, че спирките, пътните платна и местата с препятствия трябва да завършват с плочки за внимание, които да накарат незрящия да спре. Според общината в случая объркване не би трябвало да има.

"Те свършват преди релсите, но свършването на такъв вид водеща ивица оказва, че следва да бъде променена посоката на движение", обясни Даниел Евлогиев, директор на дирекция "Транспортна инфраструктура".

На "Граф Игнатиев" обаче ще бъдат поставени допълнителни елементи за осигуряване на безопасност. А когато ремонтът бъде завършен изцяло, ще се извърши проверка на маркировката.

Кадър: Нова тв

Проблемите обаче не свършват с релсите. Някои от плочките водят директно в стена и градинки. От общината обясняват тази маркировка на ул. "Солунска" с това, че стигнали вече веднъж до сградата, незрящите ще разберат, че няма как да продължат напред.