Сигнал за нерегламентирана продажба в сайт на хранителна добавка, съдържаща забранена съставка, бе подаден от зрител в БНТ. Сигналът е, че хранителната добавка съдържа съставката йохимбин, която от почти 2 години е забранена в България със законодателството на ЕС. Използва се предимно от спортисти и атлети, с цел отслабване, а хранителната добавка, според експерти, е била доста популярна сред потребителите.

Когато журналистите от телевизията се разровили в интернет, открили не един и два сайта, които твърдят, че предлагат тази добавка, но при опит да я поръчаш, се оказвало, че тя всъщност не е налична. Защо е забранена - поради факта, че активната съставка йохимбин е неравномерно разпределена в кората на растението йохимбе, а това не позволява контролирана дозировка в крайния продукт. Освен това, спорни са и страничните ефекти, които причинява съставката. Спорни, защото според някои експерти, при правилен прием и здрав организъм, тоест без придружаващи заболявания, тя не е по-различна от други хранителни добавки.

Българската агенция по безопасност на храните обаче установява, че в големи количества, йохимбин причинява проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертонични кризи, тревожност и напрегнатост на организма.

Йохимбин - така се нарича съставката, използвана в хранителни добавки. Извлича се от кората на дървото йохимбе, а основно се среща в Южна Африка. Според твърдения, древноафриканските племена още преди стотици години са го използвали най-вече като афродизиак, но също така и като средство да подпомага мъжката импотентност. Днес основно се използва от спортуващите хора за помощно средство за намаляване на килограмите.

Йохимбин е забранен официално със законодателството на ЕС от 2019 г. Регламентът влиза в сила за прилагане от 13 май 2019 г. и от тогава на територията на ЕС е забранено влагането на йохимбин в храни и хранителни добавки. Причината - установено е неравномерно съдържание на активната съставка йохимбин в кората на растението йохимбе, което не позволява контролирана дозировка на активното вещество в крайния продукт.

"Това е малко крайно това решение, като йохимбинът е като всяка една друга хранителна добавка и няма значение какво съдържа една хранителна добавка, дали е витамин, минерал или билка или каквото и да било, има едно изказване, че дозата прави отровата и със всяко едно нещо може да се прекали и да се злоупотреби до степен, която да е опасна за живота ни и йохимбинът не прави изключение в тази връзка. И е важно да се отбележи, че тези странични ефекти, първо не се наблюдават при всички хора, в голяма част от научните изследвания за йохимбина не се наблюдават никакви изменения в кръвното и пулса при повечето хора от участниците, но в много други изследвания се наблюдават изменения и осреднено това изменение е от порядъка на 5 до 10%", обясни уелнес консултантът Тихомир Велев.

"При приемане на голямо количество йохимбин, страничните действия на това вещество се изразяват в поразяване на нервната и сърдечно-съдовата система, възможни са натоварване на сърцето, хипертонични кризи, също така странично действие е постоянната тревожност, напрегнатост на организма, въвеждането на организма в един постоянен стрес и изтощаване, което не е желателно да се случва с консуматорите. Ние проверихме не един сайт, тъй като постъпиха при нас и други сигнали от граждани, освен вашия и установихме наистина предлагане на йохимбин, по скоро обявяване, рекламиране на съставки, съдържащи в състава си йохимбин, но в повечето сайтове, при опит да бъде закупена рекламираната хранителна добавка се установи, че няма налични количества", каза Кремена Стоева, началник отдел в БАБХ.

Проверката на БАБХ установява наличност само в един сайт, а количествата са изтеглени и унищожени. На всички сайтове, на които има обява за предлагане на йохимбин са връчени предписания, за да се коригира съдържанието.

"Чуждестранните сайтове за съжаление не можем да контролираме 100%, но се стараем да извършваме проверки и да ограничаваме хранителните добавки със съдържание на йохимбин, като сме прекратили регистрацията на хранителни добавки с йохимбин в България, знаете, че от миналата година режимът за пускане на пазара на хранителни добавки вече е регистрационен и сме заличили всички хранителни добавки, съдържащи йохимбин, които са се реализирали в страната преди 2019 г.", обясни Стоева.

Въпреки това, при нашия опит да закупим в интернет хранителна добавка, съдържаща йохимбин, откриваме сайт, в който все пак се предлага продукт и той е наличен в момента.

"Отговорност според мен е на потребителя да се поинтересува от това какво приема, как да го приема, дали е препоръчително да го приема въобще", каза Велев.

Министерство на земеделието налага промени за търговците на хранителни добавки, с оглед по-висока информираност на потребителите и завишен контрол върху безопасността им. Предвижда се добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Онлайн търговията пък ще може да се извършва от регистрирани бизнес оператори, тоест интернет търговците също ще трябва да се регистрират. На хранителните добавки не бива да се приписва, че предпазват или лекуват болести.