Опашка за ваксини пред ВМА тази сутрин. Много от хората са за втора доза от "Астра Зенека". Въпреки струпването е създадена необходимата организация и чакането отнема около 20-30 минути, предаде БНТ.

От 30 април пък ще заработят "зелени коридори" в цялата страна за имунизиране и с РНК ваксина. Ваксинирането с препарата на Pfizer става възможно с първата голяма доставка от 138 060 дози на 26 април. През май от нея се очакват още 1.5 млн. дози, а през юни 1.6 млн. дози.

Няколко от големите столични болници вече обявиха, че ще правят имунизация по празниците с всички видове ваксини.

Във ВМА зеленият коридор ще работи от 30 април до 10 май. Освен с ваксината на Oxford/AstraZeneca ваксинационният център ще работи и с тази на Pfizer/BioNTech. Не е необходимо предварително записване. Работно време на ваксинационния център на ВМА ще бъде от 8.00-16.00 часа в работни дни, а в празничните дни (Великденски и Гергьовден) от 9.00-13.00 часа.

Снимка: БНР

В Александровска болница имунизацията през зеления коридор ще е с всички видове ваксини от 30 април до 2 май и от 4 до 9 май включително от 9 до 17 часа. В тях хората ще могат да се имунизират с избраната от тях ваксина - на Astra Zeneka, Pfizer или Moderna. Предварително записване не е необходимо. В пунктовете ще се извършва и реимунизация на хора, на които им е дошъл редът за втора доза.

В "Пирогов" зеленият коридор ще работи от 30 април до 9 май включително. Ще функционират 5 имунизационни зони, които ще приемат всички желаещи да се ваксинират без предварително записване. В 5-те зони могат да отидат и всички, на които им предстои реимунизация с Oxford/AstraZeneca, Moderna и Pfizer-BioNTech. Зоните ще работят без почивен ден от 08:30 до 17:30.

Бившата окръжна болница "Света Анна" също разкрива зелен коридор, който ще работи на 30 април и от 2 до 9 май включително от 08.00 до 19.00 часа. Единственият почивен ден ще е 1 май. Има осигурени ваксини на AstraZeneca за всички желаещи да се ваксинират. От ваксините на BioNTech/Pfizer са осигурени количества за гражданите над 65 г. възраст, които попадат в приоритетната четвърта фаза на ваксинационния план. 

За да се избегне лутане и загуба на време по празниците, хората трябва да проверят кои от съществуващите имунизационни пунктове ще работят и с какво работно време. Такава информация трябва да има публикувана всяка Регионална здравна инспекция в страната.

Започва имунизацията и с ваксинаната на Janssen, но на този етап обаче няма да се прилага в "зелените коридори".  Векторната ваксина, която се поставя в една доза, ще се прилага е да се използва за заетите в туризма, както и на хора от малцинствата.

До момента у нас са поставени общо 750 899 дози ваксини, включително 16 749 за последните 24 часа.

Ваксинацията трябва да продължи, но не се предвижда да стане задължителна, увери главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев след разпространена информация, че ще бъде включена в задължителния имунизационен календар. Ваксината за Ковид ще бъде в препоръчителния имунизационен календар.