От днес до края на седмицата всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план, могат да се ваксинират с ваксината на "Астра Зенека" в "Пирогов", предава БНТ.

Създадена е организация там да бъдат ваксинирани възрастни хора на и над 65 години, както и лица с придружаващи хронични заболявания.

Още от тази сутрин се изви дълга опашка от желаещи за ваксиниране.

"Два кабинета от общо всички пет се намират на територията на "Пирогов", отделени са от другите дейности на центъра. В тях се извършва имунизация от втора и трета фаза, от днес сутринта с разрешение на РЗИ започна имунизация и на четвърта фаза. Това са пациенти над 65-годишна възраст и с хронични заболявания. Всички фази ще вървят паралелно. Разполагаме с "Астра Зенека" и с нея извършваме имунизациите", обясни д-р Силвия Чолакова, управител на медицински център "Пирогов".

От "Пирогов" предоставиха насоки за желаещите да се имунизират с ваксината на "Астра Зенека":

- Възможност за имунизация имат лицата, попадащи в една от четирите фази от имунизационния план;

- Записване на място в един от петте ни пункта или на телефон: 0878253321 или 0700 10037;

- На място е необходимо да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване;

- На територията на най-голямата спешна болница в страната функционират пет пункта за ваксиниране. Два са позиционирани пред главния вход на лечебното заведение, един в спешния приемен сектор (119 кабинет) и два в Медицинския център към "Пирогов".

"Ако имаме възможност, можем да поставим ваксина на желаещите и на момента. При много записани обаче ще насрочим час за някой от следващите дни, за да не се получава струпване", добави д-р Чолакова.