За опасен мост над река Марица край Свиленград сигнализират зрители на bTV. Той свързва двете части на града, а фугите му са в окаяно състояние.

Това е и пътят за ГКПП "Капитан Андреево".

"В предишния общински съвет бях общински съветник. Многократно сме коментирали с шефа на АПИ в Свиленград. Гражданите мислят, че мостът е общински, но това не е така. Мостът е много опасен", разказа Живко Желев.

Мостът е част от републиканската пътна мрежа, но с протокол е възложен на общината.

"Общината всяка година подписва споразумения с АПИ и се задължаваме да поддържаме републиканската пътна мрежа в чертите на града. В протокола, който сме подписали, е записано, че можем да извършваме само текущи ремонти", обясни кметът на Свиленград Анастас Карчев.

"През лятото повикахме пътно строителна фирма, която направи оглед на моста и направи количествено стойностна сметка, която бе за над 500 000 лв. Изпратили сме я на възложителя АПИ, в бюджета нямаме пари за ремонта на фугите", добави той.

От АПИ заявиха за bTV, че в момента е възложено спешно обследване на състоянието на моста. Вариантите, след като стане ясно какво е състоянието му, са два: ако става въпрос само за ремонт на фугите, това може да бъде извършено още тази година, като бъде възложено на фирмата, с която АПИ ще сключи договор за поддръжка на пътищата в Хасковска област. Ако се окаже, че мостът, който е в експлоатация от 1977 г., се нуждае от по-голям ремонт, ще последва изготвянето на технически проект, което означава, че това няма да е тази година.