Онкоболен млад лекар осъди Медицинския университет в София. Сагата на д-р Радислав Наков започва, когато е отхвърлен от асистентското място в катедрата по "Гастроентерология". Съдът сега обаче обяви решението на учебното заведение за невалидно и нищожно.


"Приемам това решение като морална победа. Този случай се превърна в много повече от моя лична битка, а по-скоро в символ на борбата с несправедливостта с това, което се случва в академичните ни среди. Искрено вярвам, че този случай ще доведе до по-добри разбирания и разчети на правилниците на университета", заяви д-р Наков.

Неговата мечта е освен да лекува, да преподава и знанията си. Той вярва, че дискриминация в лекарското общество не бива да съществува. И се надява неговият случай да е на човешка злонамереност.

"Аз съм благодарен на колегите ми, които изразиха благодарност и подкрепа спрямо моя случай и тежката ситуация. Трябва да се борим докрай, за да намерим справедливост. Защото това носи удовлетворение", смята д-р Наков.

Той е на мнение, че случаи като неговия са много и ще бъде за пример и на други, които да се борят с несправедливостта.

Младият лекар, който страда от клетъчен лимфом, се оплака преди време във Фейсбук от дискриминация в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет (МУ) в София, където е кандидатствал за позицията на асистент. Д-р Радислав Наков заяви, че не е бил допуснат да стане хабилитирано лице само заради здравословното си състояние. От университета тогава отрекоха това.

"Въпреки заболяването ми се явих на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София. След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван "да си гледам здравето". Казаха на собствения ми баща "Да си гледам здравето", на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване. Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега", написа преди време той и се закани да търси правата си пред съответните институции.