Омбудсманът Мая Манолова заподозря, че се прави опит да бъде спряно машинното гласуване. Манолова обяви пред медиите в Народното събрание, че не машините грешат, а хората, съобщава Нова тв.

"Машините разобличиха хората в Секционните избирателни комисии (СИК). Резултатите от машинното гласуване показват, че не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а Секционните избирателни комисии. В над 1100 Секционни избирателни комисии неправилно е отчетен резултатът, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати с преференции", заяви Манолова.

Повод за коментара й беше отчетът на ЦИК пред Правната комисия преди ден, по време на който бе казано, че машинният вот излиза неоправдано скъпо, а всъщност избирателите не са го предпочели.

Манолова призова още сега да започне подготовката за машинното гласуване на местните избори на есен и обучението на членовете на СИК.

Манолова донесе традиционните касетки с кюстендилски череши, за да почерпи депутатите и да им напомни, че има изостанали законопроекти, които чакат реда си.