"Въвеждането на абсолютната давност е само първа стъпка за решаването на въпроса с „вечния длъжник“. Той трябва да бъде решен цялостно, тъй като е системен проблем" - това коментира пред bTV омбудсманът Диана Ковачева, след като вчера парламентът прие на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица. 

По думите й на хората, от които повече няма какво да се вземе, трябва да им бъде даден втори шанс.

„Въпросът с „вечния длъжник“ ще бъде решен и с въвеждането на следващата стъпка, а именно Закона за личния фалит, при който ще има възможност за преценка на добросъвестността на хората. Тоест дали те се намират в трайна и постоянна невъзможност да заплащат своите задължения“, обясни Ковачева.

„С абсолютната давност ще бъдат погасени всички задължения, които не са били събрани в рамките на 10-годишен период. Това означава, че няма да бъде направена преценка на добросъвестността на човека. Дали действително не плаща, защото не може да го направи, или защото се е крил и кредиторите не са могли да го намерят. Трябва да имаме предвид, че това има демотивиращ ефект към хората, които макар и със затруднения, все пак погасяват задълженията си. Именно затова Законът за личния фалит ще бъде по-обективният начин за решаването на този проблем“, каза още омбудсманът.

Тя допълни, че при нея постъпват много жалби по този въпрос. Получава и много жалби, свързани с колекторски фирми и фирми за бързи кредити. Именно затова, според нея, и този проблем трябва да бъде решен.

„За мен е изключително важно да бъдат въведени промени, при които Комисията за защита на потребителите да следи за общите клаузи, в които често има неравноправни клаузи, които биват отменяни от съда впоследствие, но на практика не всеки стига до съд. Съветвам всеки, който тегли бърз кредит, да чете внимателно договора, който подписва. Оказва се, че само докато подписваш договора дългът ти от 3000 нараства на 10 000 лв., пред още да започнеш да плащаш“, коментира Ковачева.

Според нея трябва да има и адекватна защита по отношение на третите лица, които гарантират чужд дълг. Такава препоръка е изпратила в Народното събрание пред около месец и половина.

„В момента липсва защита на поръчителите по кредитите, тъй като те се появяват на един доста късен етап в изпълнителното производство и не са имали преди това възможността да защитят своите права“, коментира омбудсманът.