Ваксината за новия коронавирус, разработена от учени от Оксфордския университет, може да подаде искане за сертифициране още тази година, в зависимост от броя на заболелите хора, съобщи ТАСС, като цитира изказване пред Би Би Си на директора на Оксфордската група по ваксините Андрю Полард.

"Ако броят на заразени расте с бързи темпове в момента на провеждането на клиничните изпитания, е възможно да получим достатъчен обем данни, за да представим на регулатора още тази година искане за сертифициране, след което ще започне процес, който е задължително да бъде проведен, за пълен анализ на тези данни", каза той.

Полард уточни, че в клинични изпитания на ваксината във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват двадесет хиляди души и изрази надежда, че скоро броят им може да се увеличи до петдесет хиляди души.

Серумният институт на Индия обяви, че пристъпва към втора фаза на клиничните изпитания на ваксината, разработена съвместно от университета Оксфорд и компания "АстраЗенека".

България ще получи 2,3 млн. броя ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно, след като Европейската комисия подписа договор за производство на 300 милиона дози от препарата, който тества Университетът в Оксфорд.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хил. души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.

"Това, което ми се случи на мен, беше най-обичайният страничен ефект - около 2 дни подържах 38 градуса температура, след което, като с нож се пресече това и се почувствах добре, и не съм преживявала други странични ефекти. Очаквам през септември и втората доза", разказа тя пред bTV.

"Ваксината е мускулна. Всички доброволци са "заслепени" и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца", разказа Спирова.

Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните - тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора", разкри Мария.

Участниците в тестванията не се познават помежду си, а участието става след сериозна медицинска преценка. Данните от първата и втората фаза на тестовете са обнадеждаващи и показват, че пациентите са създали "здрав" имунен отговор.

В момента екипите провеждат третата фаза от тестването, където се очаква над 50 души в най-различни локации по света да получат ваксината, за да демонстрират сигурността ѝ в голям мащаб, както и възможността не само да провокира реакция от имунната система, но и да защитава от коронавируса.

Целият свят е в очакване да бъде създадена ваксина срещу коронавируса. Хиляди лекари по цял свят от месеци работят неуморно в лаборатории, за да стигнат до ефикасно решение срещу смъртоносната заплаха от COVID-19.

Припомняме, че неотдавна президентът Владимир Путин обяви, че руските учени са създали ефикасна ваксина и нейното приложение ще започне веднага. Това обаче беше посрещнато скептично в научните среди по света, защото тя не е преминала последния стадий на изпитанията - масовото тестване върху доброволци за ефикасност, странични ефекти и цялостна безопасност.

Оксфордският университет разработва ваксината съвместно с британско-шведския фармацевтичен гигант "AstraZeneca". Ваксината се основава на аденовирус на шимпанзе, наречен ChAdOx1. През май САЩ предоставиха на проекта 1,2 милиарда долара подкрепа. Проучването им във фаза 1/2 разкри, че ваксината е безопасна, не предизвиква тежки странични ефекти. Повишава антителата срещу коронавируса, както и други имунни защитни сили. 

Освен нея в процес на разработване са ваксините на германската компания BioNTech в екип с американската компания Pfizer и китайския производител на лекарства Fosun Pharma, американската компания Moderna разработва ваксини на базата на РНК (мРНК) ((RNA (mRNA)), за да произвеждат вирусни протеини в тялото. Китайската компания CanSino Biologics разработи ваксина на базата на аденовирус, наречен Ad5, в партньорство с Института по биология към Академията за военна медицина в страната. Институтът за биологични продукти в Ухан разработи инактивирана ваксина, която държавната китайска компания Sinopharm постави в клинични тестове.Sinopharm също тества втора инактивирана вирусна ваксина, разработена от Пекинския институт за биологични продукти. Частната китайска компания Sinovac Biotech изпитва инактивирана ваксина, наречена CoronaVac.