Депутатите приеха окончателно при преизпълнение на приходите от здравни вноски, те да се преразпределят за медицинска и дентална помощ. Това обаче ще става със съгласието на съсловните организации - лекарски и зъболекарски, съобщи БНТ. Народните представители гласуват и в момента бюджета на Здравната каса за догодина. Здравните вноски през 2019 г. очаквано ще бъдат в размер на 8%.

До този момент на гласуване два бяха основните спорни моменти в текстовете. Запазване на лимитите за болнична и извънболнична помощ и осигуряване на пари за хората, които нямат здравни осигуровки. Опозицията БСП и ДПС настояваше да отпадне лимитирането на парите за здраве. От левицата сравниха ограничаването на средства за лечение с "зловещ гамбит", а от ДПС я определиха като "свръхрегулация, която стига до болничното легло".

От ГЕРБ контрираха, че действително лимитирането на парите за лечение не е най-добрия вариант, но до този момент е единственият работещ. Освен това обясниха, че постепенно системата трябва да бъде променена и че през следващата година няма да има влошаване на ситуацията в болничната система.

В крайна сметка лимитите остават в закона. Няма да бъде създаден и фонд за финансиране на лечението на здравнонеосигурените лица. Гласуването продължава.