Около 5 млн. лева поискаха общините от правителството за изпълнение на медицинските мерки за изборите на 11 юли. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов след края на срещата с премиера Стефан Янев.

Кметовете да дадат информация по колко души са регистрирани в имотите на тяхна територия като целта е да няма над 40 души на един адрес. Това е поискало служебното правителство през областните управители.

"Ние няма как да получим тази информация освен да ходим и да броим хората имот по имот, а в същото време я има в ГРАО", обясни Димов.

Кметовете са поискали от Янев и корекции в Плана за възстановяване, който служебният кабинет даде дума да представи пред Европейската комисия до края на своята работа.

Относно искането на кметовете на кметства за по-голяма финансова децентрализация общините смятат, че такава вече съществува с промени в Закона за публичните финанси от миналата година, според които 30% от бюджета на общините се изразходва за малките кметства.

Според председателя на сдружението Даниел Панов са нужни средства за програмата за саниране, тъй като гражданите не са съгласни да съфинансират с 20 процента обновяването на домовете си.

"Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, като дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност", обяви Панов.

Стефан Янев заяви от своя страна, че ще обсъди със сдружението на общините многото финансови проблеми на местната власт.

"Макар и служебно правителство, сме поставили задача вътрешно за съответните ресори да търсим необходимост от законодателни промени в състояние да подобрят живота на гражданите, функционирането на бизнеса. Надявам се да бъдем готови до края на мандата на служебното правителство, когато вече има Народно събрание, да ги внесем за разглеждане в НС", каза Янев.

$Дейността на централната и местната власт трябва да е в интерес на гражданите", каза още служебният премиер.

 

Янев добави, че ще бъдат обсъдени предложенията на сдружението за законодателните промени и със съвместни усилия на различни сектори от изпълнителната власт те ще бъдат подготвени за внасяне в новото Народно събрание.

 

Премиерът каза, че служебното правителство си е поставило задача по ресори да се търсят законодателни промени в различни сфери на обществения живот, целящи подобряването на живота на българите и работата на бизнеса.

Премиерът изтъкна, че целта на днешната срещата е да се чуят важните и неотложни проблеми, които решава националното представителство на общините, и изрази надежда, че ще бъдат обсъдени редица проблеми, които са "трептящи" и трябва да се решават с всеки изминал ден.

"Проблемите са много, въпросите са много, знаем, че имате и доста идеи", обърна се премиерът към представителите на НСОРБ".

Той допълни, че ще информира участниците в днешната среща и за резултатите от разговорите му с Националната организация на кметовете на кметства, като целта е да се търсят общи решения в интерес на гражданите.