Полицаят на 2020 година не си взе наградата, защото е под карантина с COVID-19. Церемонията по връчването на отличията се проведе в двора на Академията на МВР. Инициативата "Полицай на годината" се проведе за 27-и път.

Вижте снимки >>

Младши инспектор Момчил Тошков от "Охранителна полиция" към Районно управление - АЕЦ - Козлодуй е индивидуалният носител на приза "Полицай на годината 2020 г." Той е отличен за проявен кураж, самоотверженост и доблестна постъпка. На 1 декември 2020 г. по време на служебна командировка в гр. Белене, още докато се настанява в хотела си, получава сигнал, че жена има намерение да сложи край на живота си, скачайки във водите на река Дунав. Без да губи време, мл. инспектор Тошков се отправя към мястото и след като става пряк очевидец на скока, с риск за живота си, се хвърля след нея във водите и я спасява.

Снимка: МВР

При колективите награди тази година са излъчени две призови места. Те са за отдел "Специализирани полицейски сили" - СДВР и за служителите от сектор "Патрулно-постова дейност и масови мероприятия" на ЗЖУ - София към дирекция "Жандармерия" при Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

От МВР изтъкват, че през годината тези техни колеги се включиха активно в екипите, които следяха за спазването противоепидимични мерки. Служителите участваха и в общо 180 специализирани полицейски операции по противодействие на конвенционалната престъпност и наркоразпространението, в множество превантивни антитерористични мероприятия, както и в съвместни дейности по охрана на обществения ред и противодействие на престъпността.

По традиция бе връчен и приз за граждански принос в работата на полицията. Отличен тази година бе 51-годишният Муртаза Клечов от село Конарско, общ. Якоруда. Той е служител на Държавното горско стопанство в Якоруда и помогна в спасяването на 2-годишно момченце, което през септември се бе загубило в планината.

Министър Христо Терзийски награди с почетно отличие на МВР "За доблест и заслуга" - III степен ст. комисар Стоян Стоянов, директор на ОДМВР-Стара Загора. По думите на вътрешния министър, ст. комисар Стоянов е от служителите, овладели умението да работят в екип, да поемат отговорност и да ръководят с професионализъм. Доказателство за това е последният разрешен случай с бързото разкриване на бруталното убийство в Стара Загора.

Снимка: МВР

"Изпращаме година, която ни изправи пред неочаквани изпитания и предизвикателства. В условията на пандемия нашите задачи се увеличиха, но вие, колеги, се справихте достойно. Направихте всичко по силите си да осигурите спокойствието на гражданите и реда в държавата", заяви в речта си министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

"Благодаря за непоколебимия дух и воля, с които работихте. Наградите днес са оценка както за личните усилия на всеки от Вас, така и за Вашите колеги, с които работите в екип. Те са и малка компенсация за търпението и проявеното разбиране от семействата Ви. Заедно доказваме, че въпреки проблемите, трудностите и грешките, МВР има своите постижения. Взискателността и критиките ни мотивират да изпълняваме достойно своя дълг към обществото", заяви още министър Терзийски.

На кратката церемония присъстваха заместник-министър Михаил Златанов, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, парламентарният секретар на МВР Светослав Белемезов, директорите на главни и областни дирекции, както и на дирекции от общата и специализираната администрация на МВР.

Снимка: МВР