Струпване на товарни автомобили се образува на ГКПП-Кулата тази сутрин. Над 8 км бе опашката от камиони и стигна до разклона за Петрич. Шофьори се оплакаха, че от 4:00 ч. сутринта опашката съвсем не върви и допуснаха проблеми в тол системата. Оказа се обаче, че технически проблем в мрежовата система на МВР, възникнал късно снощи, е затруднил извършването на административни услуги в секторите на пътна полиция и на граничните контролно-пропускателни пунктове.  Това е и било причина за опашката.

Близо четири часа системата за граничен контрол беше блокирана. Проблемът вече е решен, но е възможно през днешния ден да се появят временни прекъсвания на системата, уточниха от МВР.

По-рано от АПИ заявиха, че колоната от камиони не е поради срив в системата за е-винетки, каквато версия е тиражирана в някои медии. Колоната е заради ремонт на ГКПП и по-малкото гишета, които обработват тежкотоварните превозни средства, съобщиха оттам.

От вчера на граничния пункт са и служители на Районната здравна инспекция, които измерват дистанционно температурата на влизащите в страната: "Досега не работеше системата. Вчера са преминали около 100 човека, които са се върнали от Италия с ферибота. На всички им е премерена температурата, разпитани са. До момета няма човек с оплаквания".

Проверките на здравните експерти не са гаранция за навлизането на коронавируса в страната, призна д-р Веселка Мончева, завеждащ дирекция "Контрол на заразните болести":

"Ние следим за болни, но тези, които са в инкубационен период, а и заразоносителите - те си носят вируса и могат да заразяват и е малко притеснително".