Диагностицираните с коронавирус от Дома за възрастни хора в Русе вече са 23-а. Шестима от заразените са от персонала, а останалите 17 са потребители - девет жени и осем мъже, които са на възраст между 70 и 90 години.

Снощи е починал мъж на 80 години от Дом "Възраждане", като той е бил интубиран в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетската болница "Канев". 

От Областния оперативен щаб информират, че за последното денонощие с коронавирус са установени още двама души от дом "Възраждане". Става дума за 81-годишна жена, която е потребител на социалното заведение, и жена на 63-години, работеща като трудотерапевт в дома. И двете са в добро общо състояние. 81-годишната жена е настанена за лечение в инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев", а служителката е под домашна карантина.

Въпреки че от седмица домът за стари хора се превърна в огнище на заразата, доставчиците и днес раздадоха на персонала хранителни продукти и други стоки от първа необходимост без предпазни средства, съобщава в свой репортаж БНТ.

"Притесняваме се, ама, както виждате, не влизаме вътре, оставаме само отвън, тъй че нямаме достъп", заяви Цанислав Дойчев.

Оказва се, че вратите на дома са постоянно отворени и в двора освен автомобилите на Патронажната грижа, могат да влязат без проблем и външни лица. Местните, живеещи наблизо, са притеснени.

На ден в социалното заведение се правят 50 PCR теста. Ако се наложи, ще се обособи един от етажите в дома за карантинен сектор.

"Опитваме всячески да работим в посока успокояване на хората, доколкото може да ги успокоим, да анализираме ситуацията и да търсим всички грешки, които допуснахме това да се случи", заяви Катя Петрова - началник на отдел "Социални дейности" - община Русе.

През последното денонощие в Русенско има потвърдени още шест нови случая на коронавирус. Така общият брой на диагностицираните с COVID-19 от региона вече е 155. Активните случаи към момента са 100. На домашно лечение са 63 души, а 37 са настанени в болница, съобщиха от Регионалния кризисен щаб в града.

В града има и втори починал пациент - на 67 години. Той е диагностициран с коронавирус на 9 юли тази година. Мъжът е бил в увредено общо състояние.