Това съобщи бТВ, като се позова на източник от Министерство на отбраната.

Кръгът от оферти за нов многоцеливи самолет се разширява освен с трите оферти от така наречения шорт лист F16, JAS Gripen и Eurofighter Thypoon с нови възможности.

Нови варианти за изтребител

Интерес са проявили от френската държава за доставка на Dassault Rafale, чиито възможности бяха тествани миналата година лично от президента Румен Радев, но и с американския изтребител F18 версии Hornet и Super Hornet, които преди десетилетие бяха предложени на България за първи път.

Освен нови самолети ще се търсят и употребявани подобно на португалската оферта с американски логистичен пакет, оферти за Eurofighter Thypoon ще събираме не само от Италия, но и от Германия.

Освен Швеция като ненатовска държава ще търсим изтребители и от Израел, съобщи ресорният заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

"Съобразихме се с препоръките на парламентарната комисия, едната от тях е да бъде променена финансовата рамка, втората част е промяна в листата на поканените държави – и това също бордът за управление на проекта го направи. Знаете, че в решението на комисията имаше текст така да бъде пренаписана финансовата рамка, че да осигури изпълнението на двата проекта за ВВС и за сухопътни войски. Разширихме по указание на министъра листата на поканените държави и те вече са седем", съобщи Величков.

Очакванията са Съединените щати да представят оферта за F16 и F18 версии Hornet и Super Hornet, очакваме не само една оферта за Eurofighter Thypoon не само от Италия, но и от Германия, Франция с Dassault Rafale, ще бъдат поканени и ненатовски държави това са държавата Израел и Швеция.

Португалия ще остане като участник с логистичен пакет от САЩ.

Ще има 7 държави с минимум 8 оферти, които ще дадат възможност на комисията, след като бъде изградена методиката, да избере между няколко оферти.