Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ във Варна апелира към стопаните за доброволно изколване на животните в трикилометровата зона около големите свинекомплекси в областта и прибиране на месото във фризери, като идеята е за превенция от Африканска чума по свинете /АЧС/. Това съобщи днес директорът на ОДБХ д-р Златина Димова, която участва в заседание на областната епизоотична комисия.

Димова уточни, че засега трикилометровата зона около свинекомплекса в село Слънчево е свободна от прасета, отглеждани в заден двор. Около другите големи свинеферми в селата Брестак, Игнатиево и Любен Каравелово също се колят животни, а идеята е за депопулация около големите комплекси.

След заседанието на комисията се проведе и информационна кампания сред собствениците на стопанства, отглеждащи Източнобалкански свине и такива, отглеждащи свине за лични нужди в обекти от типа "заден двор".

Доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет посочи, че стопаните не трябва да крият животните си и при някакви съмнения за здравословното им състояние трябва да информират ветеринарен лекар или кметовете. Той коментира, че АЧС е ново заболяване за страната ни и нямаме опит в справянето с него. Филипов допълни, че все още не се знае със сигурност как е навлязло заболяването в свинекомплексите, които имат високо ниво на биосигурност. Специалистът припомни, че човекът пасивно също може да внесе заболяването по различни начини - чрез дрехи, автомобили, обувки и други.