Нивата на реките в почти цялата страна са около праговете за средни води. На много малко места, в някои планински притоци, са високи. От валежите следобед ще започне постепенно повишение на нивата в почти цялата страна. По-интензивно ще е покачването на нивата утре в сутрешните часове. Това каза по БНР инж. Весела Стоянова, дежурен хидролог в НИМХ.

В 9 области за днес е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици, а в 15 - жълт, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи оранжевият код, са: Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там ще има интензивни валежи и гръмотевични бури.

Очакват се поройни наводнения в София, Търново, Бургас и в района на Резово, предупреди Стоянова. В следващите дни във водосборите на реките Русенски Лом и Добруджанските реки очакваме в сутрешните часове утре възможност за поройни наводнения. В черноморските реки също има опасност от поройни наводнения, най-значителни във водосборите на река Провадийска, Камчия, над язовир Камчия, както и в южночерноморските реки - най-голяма вероятност за поройни наводнения има във водосборите на река Велека и река Резовка, където са възможни и речни наводнения, прогнозира Стоянова.

Утре сутрин и до обяд са възможни и поройни наводнения в средното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните части от водосбора на река Марица. Вероятността за поройни наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра.

Вероятността за поройни наводнения продължава и на 28 юни. Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир Искър и в района на София има опасност в следобедните и вечерни часове на този ден, каза метеорологът.

Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат също има опасност. Такава има и за река Арда на 28-ми срещу 29-и, прогнозира още Стоянова.

Подобрение на времето се очаква в края на седмицата.