В петък се очаква да бъдат въведени по-строги мерки, свързани с ваксинационния сертификат. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред bTV.

По думите му там, където няма 100% ваксиниран персонал в местата със струпване на хора и посетителите не са имунизирани, ще се работи с ограничен капацитет. 

Това ще засегне заведенията, открити, закрити пазари, фитнеси, театри и кина - ще се работи на 30% капацитет, ако всички не са ваксинирани, обясни д-р Златанов.

И допълни: "Тези места ще трябва да отговарят на условието на 8 кв. м да имат 1 посетител. При 100% ваксиниран персонал и посетители ще се работи на пълен капацитет".

По-рано на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров беше категоричен, че няма повод за хаос и паника, защото системата е организирана добре. Той обяви, че заради ваксинацията смъртните случаи през тази вълна са намалели с една трета в сравнение с предишните. 

Въпреки това във вторник беше издадена поредната заповед с нова порция ограничителни мерки за София, които влизат в сила от утре. Засега учениците остават присъствено в клас при спазване на всички мерки. В столицата театри, кина, и концерти ще работят при заетост до 30%.

"Училищата ще са последните, които ще затворим", беше категоричен Стойчо Кацаров.